Onze historie

Al decennia lang klaar voor onze klanten

De historie van Lugtenberg Mechanisatie 

In de zomer van 1986 zijn Bernard en Herman Lugtenberg begonnen aan de uitdaging om samen een mechanisatiebedrijf te runnen. Bernard was toen werkzaam voor Pereboom Mechanisatie, gevestigd op de huidige locatie in Vinkega. Dhr. Pereboom, directeur van het bedrijf had te kennen gegeven zijn werkzaamheden neer te willen leggen en bood Bernard en Herman daarmee de kans om het bedrijf voort te zetten. De heren Lugtenberg grepen deze kans met beide handen aan en na overleg in het ouderlijk huis ging de kogel door de kerk. Vanaf 6 juli 1986 werd het stokje overgedragen. De volgende dag hing er geen Pereboom Mechanisatie meer aan de gevel maar prijkte er Lugtenberg op het naambord.

Lugtenberg Mechanisatie was een feit.

Eerste dealershow

In december 1986 vond de eerste officiële dealershow plaats. Door een advertentie in de krant werden boeren en loonwerkers uitgenodigd om te komen kijken. Belangerijkste dealerschappen vanaf het begin waren Ford/New Holland en Krone. Daarnaast werden, vooral in de veehouderij, machines verkocht van Vicon, Lely, PZ en Jako.

historie van lugtenberg uit Vinkega

Laatste keer Ford/New Holland

Uiteindelijk vond in 1990 de laatste jaarlijkse show plaats waarbij de bezoekers zich konden vergapen aan nieuwe Ford/New Holland producten. In 1991 stapten de gebroeders Lugtenberg over van Ford/New Holland naar het Massey Ferguson dealerschap. Op 1 december kondigde de toenmalige importeur Motrac het dealerschap officieel aan en later in de maand konden klanten de mooie Rood/grijze trekkers uit de 3000 en 300 serie op de show bewonderen.

Uitbreiding

De zaken liepen voorspoedig, de landbouw zat in de lift en steeds meer klanten wisten de weg naar Vinkega te vinden. De enkele werkplaats bleek daardoor al snel te klein. Dit had ook te maken met het feit dat de landbouwmachines steeds groter werden en er was de behoefte aan een plek voor onderdelenvoorraad. De vergunning voor uitbreiding werd aangevraagd en in 1992 door de B & W van Weststellingwerf goedgekeurd. Uiteindelijk werd in 1995 begonnen met de bouw van een onderdelenmagazijn en de huidige werkplaats voor tractoren.

12,5 jaar 

Eind 1995 was het pand gereed. De verkoop van de Massey Ferguson tractoren en Krone hooibouwmachines liep voorspoedig en de nieuwe werkplaats was een welkome uitbreiding. Ook het merkenpakket was inmiddels uitgebreid met de merken Peecon, Schrijver, Evers en Niemeyer. Deze laatste leverde hooibouw en grondbewerkingsmachines en zat ook in het pakket van Massey Ferguson importeur Motrac. De fabrikant had tegen die tijd de nieuwe 6200 en 8200 serie geïntroduceerd en op de eindejaarsshow van 1999 konden de bezoeker dit hele pakket bewonderen. Tegelijkertijd werd ook het 12,5 jarig bestaan gevierd.

“Driving is believing”

Schaalvergroting was in die tijd een steeds meer voorkomende term. Agrariërs werden veeleisender. Lugtenberg mechanisatie groeide mee in het personeelsbestand en inversteerde onder andere in een extra service-bus om de klanten beter te kunnen bedienen. Door de complexiteit van machines en tractoren werd het mechanisatiebedrijf steeds meer specialist. Toen Massey Ferguson de 6400/7400 introduceerde organiseerde Lugtenberg Mechanisatie in 2004 een opstapdag om de klanten zo zelf de machines te laten ervaren. “Driving is believing” was het motto en dat ook in krantenartikelen gezet.

Hal 3

Door het verkoopsucces kwam op het terrein in Vinkega steeds meer (jong) gebruikte inruil. Inruil wat in veel gevallen zijn weg vond in de regio, maar ook kwam de export steeds meer op gang. Hoewel de ruimte niet erg beperkt was, werd er toch besloten dat het knappe materiaal niet te lang buiten moest doorbrengen. Bovendien werd het magazijn voor de grotere onderdelen en het loop/sloop materiaal te klein. Er werden plannen gemaakt voor de bouw van een riante opslagloods. Deze kon ook gebruikt worden voor reparaties aan grotere machines. In 2006 werd in eigen beheer een begin gemaakt met het uitgraven van de fundering en in 2008 was de loods uiteindelijk gereed. Intern ook wel “hal 3” genoemd.

Een kwart eeuw

Er stond een bedrijf klaar voor de toekomst. In de jaren die voorbij gingen werd er flink geïnvesteerd om bij te blijven. Alles had geresulteerd in een knap klantenbestand die bestond uit veehouders, akkerbouwers, loonwerkers, gemeenten, groenvoorzieningsbedrijven, enzovoort. Een nieuwe mijlpaal was in 2011, toen de gebroeders Lugtenberg het 25 jarig jubileum van het mechanisatiebedrijf konden vieren. Uiteraard vond dit plaats tijdens de jaarlijkse show in december.

Lugtenberg Oosterwolde 

Inmiddels dient ook de tweede generatie zich aan. De twee zonen van Bernard tonen zich geïntereseerd in de mechanisatiebranche. Jan en Hessel zijn na hun technische opleiding werkzaam bij andere mechanisatiebedrijven in de omgeving. Totdat in 2016 eenzelfde kans voor de mannen voorbij komt, zoals dat bij hun vader en oom in het verleden zich ook had voorgedaan. Graafstra Mechanisatie in Oosterwolde, ook dealer van Massey Ferguson tractoren, had te kennen gegeven zich niet langer te willen focussen op de mechanisatie en zocht een externe partij voor overname. Na overleg tussen Bernard, Herman, Jan, Hessel en de familie Graafstra werd besloten om de mechanisatieactiviteiten voort te zetten aan de Houtwal in Oosterwolde. Het was een plek met mogelijkheden, maar er moest nog het nodige aangepast worden. De deuren van Lugtenberg mechanisatie Oosterwolde opende in Januari 2017.

Wennen

Het zal voor de trouwe klanten wennen zijn geweest, maar na al die jaren werd de gebruikelijke eindejaarsshow in 2018 niet in Vinkega gehouden. Het pand en het terrein in Oosterwolde werd omgetoverd tot een mini-landbouwbeurs en uiteindelijk konden de bezoekers onder het genot van een hapje en een drankje, genieten van het blinkende materiaal.

Inmiddels heeft Lugtenberg mechanisatie zich bewezen als professionele partner in de landbouw. Er is ruime kennis en ervaring aanwezig en het merkenpakket is breed. Met twee vestigingen, ongeveer 15 medewerkers en de nodige service uitrusting is het bedrijf klaar voor de toekomst!